با گسترش روز افزون جمعیت و مهاجرت انسانها به شهرها و کلانشهرها، شکل خانهها عوض شده است. دیگر خبری از خانههای ویلایی و حیاطدار در شهرهای بزرگ نیست. خانهها تبدیل به آپارتمانهای بلندی شدهاند که افراد زیادی را در خود جای میدهند و هر چه جلوتر میرویم بر تعداد طبقات آنان افزوده میشود.
یکی از مهمترین لوازمی که در این روزها و با وجود این شکل از ساختمانها، حل کننده بسیاری از مشکلات است، آسانسور است و توجه و آشنایی با قانون آسانسور بسیار مهم است. حمل بار ، حق شارژ و بازرسی آسانسور از جمله مواردی است که همواره مورد بحث و جدل اهالی ساختمان قرار میگیرد.
به این نکته باید توجه شود که یکی از دلایل ساخته شدن برجهای سر به فلک کشیده، همین آسانسورها هستند! آسانسورها برای راحتی افراد ساکن در یک ساختمان تعبیه میشوند.
اما گاهی این وسیله مشکلاتی را ایجاد میکند و موجب اختلاف نظرهایی در میان ساکنان آپارتمانها میشود. این مشکلات شامل اجازه نصب آسانسور، پرداخت هزینههای نصب و تعمیر آن، تأثیر بالا و پایین بودن طبقات بر آسانسور و تأثیر خالی یا دارای سکنه بودن یک واحد برای پرداخت شارژ مربوط به آسانسور میشود.
در ادامه موارد مربوط به قانون آسانسور در آپارتمانها به صورت کامل توضیح داده میشود.
اجازه نصب آسانسور
در ساختمانهایی که بیش از ۴ طبقه دارند، نصب آسانسور الزامی است. اما گاهی پیش میآید که در ساختمانهایی که سه یا چهار طبقه هستند، ساکنین طبقات بالایی درخواست نصب آسانسور دارند؛ ولی طبقات همکف و طبقه اول با این مسئله مخالف هستند. قانون آسانسور در آپارتمان بیانگر این موضوع است که
- پیگیری کارهای نصب آسانسور وظیفه مدیر است.
- اگر فضای لازم برای نصب آسانسور در ساختمانی فراهم و ساکنان طبقات بالایی خواستار نصب آن باشند، با وجود مخالفت ساکنین طبقه همکف و اول هم میتوانند اقدام به نصب آسانسور نمایند.
- در صورتی که مساحت طبقات دوم به بعد که خواستار آسانسور هستند بیشتر از مجموع مساحت طبقه همکف و اول باشد، سهم پرداختی از نصب را به همراه خسارت احتمالی میتوانند از مالکین مخالف و معترض دریافت نمایند.
در چنین شرایطی بهتر است که بهوسیله مدیر ساختمان و با توافق همه اهالی ساختمان و بعد از اطلاع از نکات خرید آسانسور این وسیله خریداری و نصب شود.
حق شارژ آسانسور
یکی دیگر از اختلافاتی که بر سر آسانسور وجود دارد، مسئلهی پرداخت شارژ آن است. طبق قانون، واحدهایی که خالی هستند (چه واحدهایی که فروش و یا اجاره نرفتهاند و چه واحدهایی که ساکنان آن به دلیل مسافرت در ساختمان حضور ندارند) هم باید شارژ ماهیانه خود را پرداخت کنند؛ حتی با وجودی که از آسانسور استفاده نمیکنند.
برای تعیین شارژ ماهیانه آسانسور، دو روش وجود دارد:
- روش قانونی: در این روش تمامی طبقات و واحدهای ساختمانی باید شارژ برابر بابت آسانسور بپردازند.
- روش قراردادی: ساکنان ساختمان میتوانند بر سر این که واحدهای طبقات همکف و اول که از آسانسور استفادهای نمیکنند، شارژ کمتر بپردازند به توافق برسند.
یکی از ملاکهای قیمتگذاری برای یک ساختمان، امکانات آن است. آسانسور هم یکی از امکانات ساختمان است که باعث بالاتر رفتن قیمت ملک میشود. این افزایش قیمت در رابطه با طبقه همکف و اول که نیازی به آسانسور ندارند، مبلغ کمی است. ولی برای طبقات بالاتر تأثیر بیشتری دارد. بنابراین منصفانهتر این است که طبقات پایین، شارژ کمتری نسبت به بقیه طبقات بپردازند.
حمل بار با آسانسور
حمل بار با آسانسور مخصوص بار، باید صورت گیرد. در ساختمانهایی که یک آسانسور دارند، طبق قانون، حمل اسباب در هنگام اسبابکشی و مصالح ساختمانی و نخالههای ناشی از آن با آسانسور نفربر ممنوع است؛ چون ممکن است باعث آسیب به آسانسور شود. این مسئله جدای از ظرفیت وزنی است که آسانسور توان تحمل آن را دارد. تنها در صورتی این کار مجاز است که با موافقت هیئت مدیره ساختمان انجام شود.
در صورتی که فردی خودسرانه اقدام به جابجایی بار کند به احتمال زیاد با جریمه حمل بار با آسانسور از سمت مدیر روبرو خواهد شد.
خرید بیمه آسانسور
با وجود راحتتر شدن تردد بین طبقات آسانتر شدن جابهجایی، آسانسور هم مانند وسایل دیگر ممکن است دچار اشکالات فنی و باعث آسیب رساندن و یا حتی فوت افراد شود. به همین خاطر بهتر است که طبق قوانین بیمه مرکزی، هر ساختمانی برای کنترل اتفاقات و خسارات، بیمه آسانسور داشته باشد.
در مورد بیمه آسانسور، مدیر ساختمان، مالک ساختمان و شرکتهای سرویس و نگهداری آسانسور در قبال آسانسور مسئول هستند. اگر حادثهای برای افرادی که از آن آسانسور استفاده میکنند اتفاق بیافتد، آنها مقصر شناخته شده و باید خسارت بپردازند. ولی اگر قبل از حادثه، بیمه آسانسور خریداری شده باشد، شرکت بیمه خسارات افراد حادثهدیده را جبران میکند. حتی اگر همسایهها هم بیمه آسانسور را قبول نکنند، مدیر باید اقدام کند.
هزینه سرویس و نگهداری آسانسور
طبق قانون آسانسور، مالکان ساختمان و یا مدیر ساختمان باید ماهیانه یک بار آسانسور را سرویس کنند. اگر آسانسور نیاز به تعمیر داشت، فوراً بقیه را هم در جریان قرار داده و نسبت به تعمیر آن اقدام کنند. طبق مقررات ملی آپارتمانها، علاوه بر سرویس ماهیانه، تمامی اجزا و بخشهای مختلف آسانسور هم باید یکبار به صورت سالیانه مورد بازرسی کامل قرار بگیرند.